De' Owner


Nursyaza Fareha Razali
19 y/old
Married With Md Masdir Mastan Since 7Sept 2013.. Hate my blog? click Here


ヅNur Syaza Farehaヅ(ღˇ◡ˇ)~♥
Wednesday, 18 December 2013 • 14:03 • 1 Sweet hearts


Assalamualaikum buat semua sahabat blogger yg disayangi..:)...hari ni Za nak share sikit resepi Macaroons yang sedang tip top di pasaran..resepi ni bukan resepi Za tau...Za pinjam kat Kak Noreen .So...big clap for her...Za just nak share jer..manatau korang berminat nak try...so do i..Za pun nak try buat gak..thats why Za cari resepi ni..:)..So...taknak cakap panjang...lets make macaroons with me..! haha..

Resepi Macaroons



Bahan-bahan (30 keping bergantung pada saiz):110gm gula aising65gm serbuk badam (ground almond)
13gm serbuk koko
60gm putih telur - dalam 2 biji
20gm gula kastor
secubit cream of tartar


filling (boleh dipelbagaikan ikut kegemaran masing2):120gm cream cheese
1 camb jus lemon
2 camb gula aising
1 camb whipping cream
parutan kulit lemon dari 1 biji lemon

cara:
  • ayakkan gula aising, serbuk badam dan serbuk koko
  • ketepikan
  • pukul putih telur dengan cream of tartar sehingga berbuih
  • masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga gebu dan kembang (apabila diangkat dengan spatula adunan tidak mudah jatuh)
  • kaupbalikkan adunan tepung sedikit demi sedikit sebanyak 4 kali sehingga sebati
  • masukkan adunan ke dalam piping bag
  • dengan menggunakan 5mm nozzle pipekan adunan ke atas dulang pembakar yang telah digris atau dilapik dengan non-stick paper sebesar 2.5cm (lihat gambar)
  • lakukan sehingga habis
  • setelah itu hentakkan dulang pembakar tadi untuk mengeluarkan angin
  • ketepikan selama 1 jam supaya adunan mengeras
  • kemudian bakar pada suhu 150C selama 15 min atau sehingga keras
  • biarkan sejuk sebelum di angkat dari dulang dan diisikan dengan filling
  • untuk membuat filling: ayakkan dulu gula aising
  • kemudian satukan semua bahan dan pukul sehingga sekadar sebati
  • simpan di dalam fridge lebih kurang 1 jam sebelum digunakan

notes & tips: guna pisau yang tajam untuk kikiskan dari dulang pembakar atau non-stick paper dan hati2 kerana ianya mudah rapuh. sebaik2nya lapikkan dulang pembakar dengan non-stick paper/parchment paper supaya senang untuk diangkat. remove macaroons from the parchment paper - they should be removed as soon as they come from the oven. you will need to create moisture under the cookies. carefully loosen the parchment paper , lifting the paper, pour a little hot water under the paper. The water may bubble and steam. allow the macaroons to remain on the parchment for about 20 seconds, then peel the macaroons off the paper and place them on a cooling rack..

Selamat Mencuba dan Selamat Berbisnes..:)
Credit to : Kak Noreen :)



Labels: , , , , , , ,


Blogger Akeyla Azmi said...

wahh thanks kak <3 huhuhu

 

Post a Comment


1 comment(s)
Written By:Nursyaza Fareha.Thanks for reading this Post.

Lovely Fellas

Tips Tricks And Tutorials

Chatting Here


Leave your Footprints HERE..
Do not use HARSH words here..
Do not Spamming any ADS or LINKS here..
Do Leave your comment here if you Follow me so i can Follow up you..:)
Please Be Nice :)
Contact Me

Contact me at...
: Nur Syaza Fareha(Chajo)
: @nursyazafareha
: Nursyazafareha
: nursyaza_fareha94
: nursyazafareha@ymail.com
: nursyazafareha
Follow & Like Sini





The Past


  • December Giveaway by Fatin Diana
  • Mohon Maaf utk semua sahabat Blogger..:(
  • Thanks and Sorry Dear Fellas..
  • I'll Follow Up You Guys :)
  • One Month Oredy
  • Mini Giveaway EkaTikah Craft
  • Sekitar Majlis Pertunangan
  • Kawaii Giveaway By Arina Azman
  • Giveaway : I Love Craft Works By Farisha
  • Easy Peasy Giveaway by FD

  • Klik @ Sedekah Sini


    Blog Archive




    Credit Section

    Template By: Her
    Base code: Her
    Some stuff:
    Fully Edited By: Nursyaza Fareha